TO BE OR NOT TO BE

For en tid tilbake spiste Sebastian og jeg på Theater Cafeen. Dagen etter fortalte jeg en venninne om besøket og nevnte blant annet at det slett ikke bare var et sted for middelaldrende, sånn som jeg hadde hørt rykte om. Det hadde vært mange andre der på vår alder også……….


Jada, helt riktig, det var da jeg fikk den. Midt i fleisen. Men Helene, vi ER jo middelaldrende. Og jeg kjente umiddelbart på et ubehag ved så brutalt og totalt uforberedt bli plassert i den gruppen. Jeg har jo alltid visst at den eksisterte, men har aldri tatt inn over meg at en dag Helene, en dag blir du medlem i den gruppen.

Hvorfor det? For det er jo det jeg er. Middelaldrende. Hva er egentlig problemet? Er det hangen til å bli oppfattet som yngre enn jeg faktisk er som utløser dette ubehaget? Frykten for å bli oppfattet annerledes hvis jeg godtar medlemskap i denne gruppen? Frykten for at jeg selv må ta en titt og revurdere min egen oppfatning av meg selv hvis jeg godtar det? Går jeg rundt og tviholder på merkelappen ung, eller i hver fall relativt ung, fortsatt? Nå er jo alder riktignok bare et tall, men tallets tale er relativt klar i mitt tilfelle.
Og hva sier det om meg? Om mine holdninger til det å bli eldre?

Jeg må jo innrømme at selve navnet, middelaldrende, ikke akkurat oser sexy. Men det er jo ganske betegnende da. På nettopp den alderen vi er i. Og jeg har jo alltid smilt litt i skjegget når vi endrer navn på objekter eller funksjoner for å få det til å fremstå som mer attraktivt. Det er jo hva det er, uavhengig av det navnet det smykker seg med.

Jeg ser rundt meg, blant venner og kjente. Og det er jo flotte, oppegående mennesker som jeg gjerne vil være i gruppe med. Tilhøre. Uavhengig av hva vi kaller den gruppen. For vi er jo de vi er. Uansett hva vi kaller oss. Og selv i samme gruppe er vi fortsatt alle unike individer.
Så fader heller, nå bare gjør jeg det. Tar eierskap. Kjenner på følelsen av befrielse. Reiser meg opp og og roper ut av mine lungers fulle kraft; Jeg heter Helene, og jeg er middelaldrende!
Sånn, da var det gjort. Og det gjorde faktisk ikke vondt i det hele tatt.

God søndag alle sammen.

163 KOMMENTARER

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.