BOK I CORONAENS TID

Kan en bok påvirke hvordan et land reagerer på en pandemi?
Neppe, vil de fleste svare. Og hvorfor i all verden stiller jeg det spørsmålet tenker du kanskje nå.

Jo, det hele startet under en telefonsamtale med en tidligere kollega og fortsatt god venn av meg. Han er journalist og blant annet veldig fin å ha når hodet mitt er fullt av spørsmål og svarene uteblir.
Og en av de tingene jeg har fundert endel på og nå delte med han, er de vidt forskjellige tilnærmingsmetodene de skandinaviske landene har valgt i kampen mot coronaen og ikke minst i kampen mot de økonomiske konsekvensene i etterkant av pandemien.

Personlig har jeg latt meg imponere av hvor raskt og besluttsomt Danmark agerte, ikke minst når det gjelder å i størst mulig grad søke å begrense skadene på landets næringsliv.

Og det var da min gode venn lanserte muligheten for at svaret på hvorfor den danske regjeringen reagerte som den gjorde kan skyldes 800 sider samlet mellom to permer.

Okey, la oss ta en sjekk.
I 2017 skrev den anerkjente og prisbelønnede danske forfatteren Hanne-Vibeke Holst boken “Som pesten”. Hun tar utgangspunkt i hva som skjer når en pandemi treffer oss i dagens moderne samfunn.
En dansk statsminister som reagerer for sent. Et EU som sliter med å samarbeide om tiltak. Et hierarkisk WHO som resulterer i at tiltak settes inn for sent. Land som stenger grensene. Børser som faller og massive kanselleringer i reiselivet.
Høres ikke dette ganske kjent ut?

Selv påstår forfatteren i et intervju at allerede da hun skrev “Som pesten” kunne hun se at risikoen for en ny pandemi var stor. Hele intervjuet kan du få med deg her;
https://www.kristeligt-dagblad.dk/kultur/jeg-har-hele-tiden-vidst-det-her-ville-ske

Kanskje leste dagens danske statsminister boken. Og kanskje, bare kanskje, dannet det grunnlaget for hennes raske og kraftige tiltak.
For i motsetning til bokens danske statsminister ønsket ikke hun å sitte igjen med svarteper.

Besnærende tanke, ikke sant? At en spenningsroman kan ha en sånn påvirkning?
Uansett, i år bytter jeg ut påskekrimmen med disse 800 sidene.
Og så er det lov å håpe på at flere av verdens ledere også får den med seg.

271 KOMMENTARER

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.