BE A TULIP

Jeg sitter og hører på “Be a Lady they said” – innlegget som har gått som en farsott på Facebook den siste tiden. Sterkt.
Og mens jeg lytter faller øynene mine på tulipanene på spisebordet. Der de uten blygsel og med den største selvfølgelighet brer seg utover som bare tulipaner kan. Krever sin plass. Spør ingen.

Og det er helt nydelig. Ett par av dem har tydeligvis fått litt lite vann og ligger litt slappe og bleke på bordplaten, men det er fortsatt helt nydelig. Uperfekt og nydelig. Og det går opp for meg at jeg er misunnelig på tulipanene. At jeg skulle ønske jeg våget å bre meg ut i all min uperfekte herlighet i samme grad. Være hele meg uten bekymring for hva andre måtte mene. At jeg ikke engstet meg for å være for mye. Ta for mye plass.
Jeg kan komme fra et venninne-treff og tenke at; herregud, Helene, du snakket hele tiden. De andre kan jo ikke ha kommet til ordet. Og så skjems jeg. I stedet for å tenke at neste gang er det en av de andre som har mye på hjertet. Og da lytter jeg så gjerne.
Hva er jeg redd for? Hvorfor er jeg redd? Hvordan ble det sånn?

Samtidig kjenner jeg også på en veldig ubehagelig erkjennelse. For vi har ikke bare lært at vi selv skal oppføre oss på en spesiell måte. Vi har i tillegg lært at andre skal gjøre det, også. Så hvordan reagerer jeg i møte med kvinner som tar plass? Som faktisk krever sin plass? Er mer? Møter jeg dem med anerkjennelse, respekt og beundring? Eller hender det at jeg hever litt på øyenbrynene og tenker; det var da voldsomt, da…..

Ingen tvil om at jeg har en jobb å gjøre. Både i forhold til å bli en friere og mer hemningsløs utgave av meg selv, men ikke minst i forhold til egne holdninger. Det er uten tvil holdninger jeg ikke har noe til overs for eller ønsker å identifisere meg med. Holdninger jeg virkelig ikke ønsker skal være en del av meg. Men det er rart med det. Tillærte mønstre. Inngrodde mønstre. De trenger full oppmerksomhet og fokus for å endres.

Og det skal de få nå. Fra nå av skal jeg aktivt og med fullt fokus heie på meg selv og ikke minst på alle de vakre tulipanene der ute. Allerede i full blomst og en nydelig inspirasjon for alle oss andre, fortsatt i prosess.

Be a tulip.

15 355 KOMMENTARER

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.